Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Újabb I. világháborús hős került méltó nyughelyre
2020.09.30. 08:03 , Márton Boglárka hdgy.
Újraszentelték az I. világháborús hős, Jehn József legénységi katona sírját a Tolna megyei Lengyelen. A katona nyughelyét kollégánk, a Szekszárdon szolgálatot teljesítő Lieszkovszky Larion t. főhadnagy fedezte fel 2018-ban.

Az esemény szervezői a település önkormányzata és a Tolna megyei Katonai Hagyományőrző, Hadisírgondozó Kulturális Egyesület voltak. A rendezvényen jelen volt Demeter Attila alezredes, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság, Tervezési és Koordinációs Főosztályának vezetője és Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész.

Jehn József nyughelyére a szekszárdi katonai igazgatási és érdekvédelmi irodánk állományából Lieszkovszky Larion t. főhadnagy talált rá 2018-ban. A hadisírgondozással foglalkozó főhadnagy mindennapos feladatai közé tartozik a Tolna megyében található katonai sírhelyek felkutatása. Amikor rátalált Jehn József sírhelyére, már nem az eredeti helyén volt, hanem összegyűjtve a többi megváltatlan sírhely sírkövével. Szerencsére jó időben, jó helyen végezte feladatát a főhadnagy, hiszen a polgármesterrel való egyeztetés után kiderült, hogy még tudják, honnan lett kiemelve a sírkő. Ezután Lieszkovszky főhadnagy kezdeményezhette, hogy a visszaállítás egy felújítási pályázat benyújtásával megtörténhessen.

Közben a hadisírgondozó elkezdte kutatómunkáját a sírral kapcsolatban. A bécsi Hadtörténeti Levéltár gyűjteményei között, a hadügyminisztérium veszteséglistájában megtalálta Jehn Józsefet, aki a kaposvári 44-es gyalogezred, 6. századának katonájaként sebesült meg. Az ezred 1916 februárja előtt az orosz fronton harcolt Sopanow környékén, valószínűleg itt sebesült meg a katona, aki később belehalt sérüléseibe. A rekonstrukció a polgármesteri hivatal és a Katonai Hagyományőrző, Hadisírgondozó Kulturális Egyesület nélkül nem valósulhatott volna meg. Jehn József újraszentelt sírkövén a felirat németül és magyarul is olvasható.

Képek: Janó Attiláné t. szkv. 

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2