Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Ezrek mécsesei égtek a debreceni és a Vas megyei hősi parcellákban
2020.11.04. 13:47 , Márton Boglárka hdgy.

Parancsnokságunk szombathelyi katonai igazgatási és érdekvédelmi irodájának, illetve debreceni katonai igazgatási központjának kollégái is kiemelt figyelmet fordítanak a hősök emlékének megőrzésére. Mindenszentek és Halottak napja alkalmából Vas megyében négy helyszínen, több mint háromezer mécsest gyújtottak meg közreműködők segítségével, Debrecenben pedig felidézték a háborús hősök életútját is.

Hadisírgondozással és kegyeleti ellátással foglalkozó kollégáink országszerte karbantartásokat és megemlékezéseket szerveztek. Vas megyében például majdnem háromezer mécsest gyújtottak meg az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj katonáival. Ostffyasszonyfán, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogoly táborának temetőjében több mint ezer égő mécsessel tisztelegtek az ott nyugvó román, szerb, olasz és orosz katonák emléke előtt. Munkájukat segítette és jelenlétével megtisztelte az eseményt Gecse József, a Celldömölki Járási Hivatal vezetője és az Ostffyasszonyfai Hadifogoly-temető és Hadisírgondozó Egyesület több munkatársa is. Sárváron, a Soproni úti temetőben a 2018-ban felújított I. világháborús hősi parcellánál Kondora István polgármester és Babos Sándor őrnagy, a szombathelyi iroda vezetője mondtak beszédet, majd az önkormányzat képviselőivel elhelyezték az emlékezés mécseseit a hősi sírokon.

 

A Vas Megyei Temetkezési Vállalat által biztosított gyertyáknak köszönhetően idén is méltóképpen emlékeztek kollégáink a Szombathelyen végső nyugalomra helyezett katonákra. A mécsesgyújtást a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium kilencedik osztályos tanulóival és nyugállományú katonákkal közösen végezték. Az emlékezésen részt vett Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője is. A kőszegi temetőben ötszáz mécsest helyeztek el, a meghitt látványt drónfelvétellel is megörökítették.

 A debreceni katonai igazgatási központ hadisírgondozásért felelős állománya is elvégezte Mindenszentek és Halottak napja alkalmából a hősi sírok karbantartását. A Debreceni Nagyerdei Köztemetőben nyugvó háborús hősök és kitüntetett hadviseltek sírköveit megtisztították, illetve összeseperték a faleveleket és rendbe tették a sírok körüli növényzetet. A karbantartásba az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj és a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) Hajdú-Bihar megyei szervezete is bekapcsolódott. Az állomány tagjai mécsesgyújtással és a hős katonák életútjának felidézésével rótták le tiszteletüket a bajtársak előtt. Az emlékezéseket ökumenikus imádsággal zárták.

Fotók: Kovács Tibor zls., MATASZ Hajdú-Bihar megyei szervezete

 

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2