Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Búcsúzunk az ország legidősebb nyugállományú katonájától
2021.01.18. 13:28 , Kollár Aliz t. hdgy.

Venekei István nyugállományú alezredes, az ország legidősebb katonája 2021. január 11-én, életének 102. évében elhunyt. 


Venekei István nyá. alezredes 1919-ben született Kispesten. Alapfokú tanulmányai után a MÁV-nál helyezkedett el, 1950-ben azonban lehetősége adódott a vasutas egyenruhát katonai mundérra cserélni, amit - 100. születésnapján elmondott szavaival élve - utólag sosem bánt meg. 

Első tiszti beosztásában főhadnagyként a Honvéd Központi Gépkocsizó Tiszti Iskola Gépjármű Tanszéken tanított előadóként, elkötelezve magát a honvédtisztképzés mellett. A katonaság  fejlődési lehetőséget nyújtott számára, így beosztása ellátása mellett végezte el a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karát. Az egyetem után a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola - a mai Nemzeti Közszolgálati Egyetem - Általános Géptan és Mechanika Tanszékén, illetve több szakközépiskolában tanított matematika, fizika és műszaki alapozó tantárgyakat. 1967 és 1969 között tanszékvezetőként tevékenykedett, 1974-ben a Páncélos és Gépjárműtechnikai Tanszékről vonult nyugállományba - de továbbra is tanított. Venekei alezredes pedagógusként úgy gondolta, egyszerre kell a diákjait nevelni és tanítani, ahogy hitvallásában megfogalmazta, ehhez „a szeretet óriási erő”. Nyugállományú tevékenysége elismeréséül 2014-ben az Aranykor Kitüntető cím ezüst fokozatát, továbbá 100. születésnapja alkalmából  emléktárgyat adományozott részére a honvédelmi miniszter. 

A pedagógia mellett a sport volt a másik szenvedélye, a Honvéd Tenisz Szakosztály vezetőségi tagjaként az év minden szakában volt lehetősége teniszezni. 

A régi idők tanújaként az alezredes megalapította a jelenleg is működő Bolyai Nyugállományúak Klubját, szociális gondoskodással foglalkozó kollégáink kiemelt odafigyeléssel látogatták és segítették őt.

 

Venekei alezredes elhivatottsága, kiemelkedő szakmai munkája és aktív tevékenysége példaértékű a mai kor katonái számára is. Fia, Venekei József alezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar  egyetemi docense.

A járványügyi helyzetre való tekintettel Venekei István nyugállományú alezredes temetésére szűk családi körben kerül sor. Gyászoló családja fájdalmában osztoznak mindazok, akik ismerték és szerették. 

Nyugodjon békében Alezredes Úr! 

  

Fotó: MH KIKNYP archív
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2