Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Először hat hónap… Speciális önkéntes tartalékosok vonultak be
2021.02.02. 10:27 , Balatoni Kitti – Kálmánfi Gábor

„Alezredes úrnak tisztelettel jelentem…” „…nagyon jó, de nem kell a tisztelettel. Csak egyszerűen jelentsen.” A fentihez hasonló rövidke párbeszédek tucatjai hangoztak el országszerte több helyszínen, speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok bevonulásán, február 1-jén, hétfőn. Mint látható, a bevonult több mint száz újonc számára már a legelső napon – sőt, szinte az első percekben - megkezdődött az alapkiképzés…

 

Szentendrére, az MH Altiszti Akadémiára több mint húsz, speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katona vonult be.

 

„A speciális önkéntes tartalékosok hasonló képzésen vesznek részt, mint a hivatásosok vagy a szerződésesek. A különbséget mindössze a képzés formája és az időbeosztás jelenti” – mondta Vörös Mihály százados, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 30. Szepesi András Területvédelmi Zászlóaljának kiképző századparancsnoka. Hozzátette: a bevonulókat az adategyeztetés és a szerződés aláírása után az MH Altiszti Akadémia csobánkai kiképzőbázisára szállítják, ahol már az első napon katonai testnevelés foglalkozáson vesznek részt.

A kiképzés során a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok lövészeten, fegyverzetismereti, vegyivédelmi foglalkozásokon vesznek részt, illetve harcászati alapismereteket is elsajátítanak. Emellett elsajátítják a taktikai rádiózás szabályait, a terepen való tájékozódást, valamint a rajok irányítását is.

 

 „A hat hónapos kiképzést meg lehet hosszabbítani további fél évvel. A harmadik hónap után a jelentkezőknek lehetőségük van arra is, hogy másik szolgálati formát válasszanak. Lehetnek szerződéses, önkéntes műveleti tartalékos vagy önkéntes területvédelmi tartalékos katonák” – mondta Bendes István alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred ezredparancsnok-helyettese.

 

A speciális önkéntes tartalékos szolgálat után a katona a civil életbe is visszatérhet, illetve a foglalkoztatási forma közös megegyezéssel bármikor felmondható.Noha országos szinten a mostani a negyedik alkalom, hogy speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok kerülnek be a rendszerbe, Szombathelyen ma még csak harmadszor tarthatott általános eligazítást a több mint húsz újoncnak Sásdi Imre alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 83. Popper Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

 

„A beérkezett újoncok éppen most veszik át a felszerelésüket, aztán az első nap különböző tájékoztató előadásokkal és adminisztrációval telik. Utána pedig: kiképzés, kiképzés és kiképzés – az első héten az alapokat sajátítják el, majd öthetes, speciális lövész felkészítés kezdődik. Figyelemre méltó, hogy azok közül, akik júliusban bevonultak, és teljesítették a féléves képzést, egy fő kivételével mindannyian a rendszerben maradtak” – tájékoztatott a parancsnok.

 

Dunántúlon, Szombathely mellett Nagykanizsán és Kaposvárott is bővült a haderő tartalékos rendszere: mindkét helyszínen több mint húszan írták alá a szerződést.

 

Mint ismert, a koronavírus járvány okozta negatív gazdasági hatásokra válaszul, a kormány gazdaságvédelmi akciótervének részeként, 2020. július 1-jétől indult el a haderőn belül a speciális önkéntes tartalékos szolgálati forma. A Magyar Honvédség - mint az ország egyik legnagyobb munkáltatója – így kíván segíteni a munkájukat elveszített állampolgárokon. A kiképzés lehetőséget nyújt a jelentkezőknek, hogy stabil keresethez jussanak, és emellett honvédelmi és katonai ismeretek szerezzenek meg. Az új szolgálati formára olyan 18 és 50 év közötti állampolgárok jelentkezhetnek, akik vállalják a hat hónapos kiképzés teljesítését, büntetlen előéletűek, valamint megfelelnek az egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton.

 

Forrás: honvedelem.hu

Fotók: Kertész László, Kálmánfi Gábor 

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2