Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Újabb kötet emlékezik a pápai ejtőernyős hősökre
2021.08.24. 11:43 , Horváth Ferenc nyá. szds.

Megjelent Horváth Ferenc nyugállományú százados „Ők is a hazát szolgálták II.” című könyve, amely második világháborút megjárt pápai ejtőernyős katonák történeteit mutatja be. A kiadvány első része 2020 júniusában jelent meg. 

A második kötetben – az elsőhöz hasonlóan – a Pápai Magyar Királyi vitéz Bertalan Árpád 1. Honvéd Ejtőernyős Zászlóaljban (később Ezredben) szolgált katonák életútjáról olvashatunk. Az első rész megjelenését követően újabb családok keresték fel a szerzőt, hogy állítson emléket hozzátartozójuknak, így a kutatómunka nem állt meg. Az első kötetet a Jókai Mór Városi Könyvtár adta ki, a második megjelenést a város önkormányzata és dr. Áldozó Tamás polgármester tette lehetővé. 

Ebben a könyvben újabb tizenhat ejtőernyős katona élettörténetét ismerheti meg az olvasó fotókkal, mellékletekkel illusztrálva, melyeket a hozzátartozók visszaemlékezésein keresztül mutat be a szerző. A történeteket a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Fióklevéltárában és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Irattárában kutatott dokumentumokkal egészítette ki, támasztotta alá. A kötet hadtörténeti és helytörténeti szempontból is jelentős. Megsárgult fotókból, fiók mélyéről előkerült levelekből, megőrzött kitüntetésekből, töredékes családi legendáriumból álltak össze a katonák történetei. A könyvek azt is bemutatják, hogy mi történt velük a második világháború után, amely külön érdekességet jelent.

Horváth Ferenc nyá. százados a könyv bevezetőjében kiemelte: a történetek fontosak, hiszen a felnövekvő generációnak is meg kell ismernie azt a hazafiasságot, amelyet ezek az ejtőernyős katonák képviseltek. 

Horváth nyá. százados a veszprémi hadkiegészítő és toborzó központunkban jelenleg is szolgálatot teljesít tartalékos katonaként. 

 

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2