Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Úton a katonai hivatás felé
2023.01.26. 15:24 , Varga Katalin Lilla tartalékos hadnagy

A csongrádi Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium 13. évfolyamos tanulói sikeres ágazati alapvizsgát tettek. Közülük sokan képzelik el a jövőjüket a Magyar Honvédségben tartalékos, szerződéses vagy hivatásos katonaként.

 

 

A csongrádi Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium három éve csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. Az ország egyetlen olyan civil oktatási intézménye, amely fegyverműszerész technikusokat, fegyvergyártó szaktechnikusokat, illetve fegyveroptikai szaktechnikusokat képez. Az intézmény kiemelten fontos a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program tekintetében, ugyanis a modern haditechnikához, fegyverzetek gyártási és kezelési folyamataihoz nélkülözhetetlenek a magasan kvalifikált szakemberek. A tanintézményből olyan kimagasló tudással rendelkező fiatalok kerülnek ki, akik megállják a helyüket a korszerűsítés és innováció világában. 


A diákok a honvédelmi ágazati képzés tanóráin testközelből ismerhetik meg a Magyar Honvédséget és a katonai hivatást. Bozóné Simon Edit, az intézmény tanulmányi vezetője, pályaválasztási felelőse elmondta, hogy érdemes két csoportra osztani ágazati képzés szempontjából a tanintézmény diákjait. Jelenleg a 9-10-11. évfolyam öt osztályának tanulóit a honvéd kadét 1-es, kiemelt fokozatú Honvéd Kadét Program keretén belül oktatják. Létszámuk 129 fő. Közülük 105 fő honvédelmi ágazati oktatásban vesz részt, valamint a 11. osztályos diákok közül 24 fő honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanul. A 9-10-11. évfolyamos tanulók ágazati oktatását a Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred honvédelmi neveléssel foglalkozó katonái is végzik.

 

A 11. osztályos diákok részére az ágazati képzésben való részvétel mellett az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Központ 12. Hadkiegészítő és Toborzó Irodájának kollégái több alkalommal toborzó előadásokat is tartottak. Ezek során a diákok számos kérdést tettek fel, és nagy érdeklődéssel hallgatták a katonai életpálya sajátosságait. Fontosak a tájékoztatók, mert a tanulók elmondásuk alapján átfogó képet kapnak a Magyar Honvédségről.


A 13. évfolyamos tanulók (29 fő) a honvédelmi ágazatai oktatás keretein belül többek között a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódó feladatairól, működési rendjéről, szervezeti felépítéséről, vezetési rendjéről szerezhettek ismereteket. Gyakorlatban az alaki fogásokat, közelharctechnikákat sajátítottak el. Az elmúlt évek hagyományait követve, az idei tanévben is a toborzó iroda honvédelmi neveléssel foglalkozó beosztottjai 180 tanóra keretében adták át az ismeretanyagot az diákoknak. A fiatalok lelkesedése töretlen volt a félév során, így január végén sikeres ágazati alapvizsgát tettek, melynek osztályzata beleszámít a későbbi szakmai vizsgájuk értékelésébe.


„Az elmúlt évek statisztikája alapján a végzett diákok 10-10 százaléka jelentkezett Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ), valamint szerződéses katonának. A honvédelmi alapismeretek keretén belül betekintést kapnak a Magyar Honvédség sajátosságaiba, valamint válaszokat arra, hogy miért jó katonának lenni” – hangsúlyozta Bozóné Simon Edit. Mint fogalmazott, az eddigi mutatók alapján a technikumban végzett tanulók 20 százaléka választja a szolgálati formák valamelyikét.


A diákok lelkesek, büszkén viselik a kadétruhát az intézmény falain belül, de kiváltképpen a vármegyei rendezvényeken. A legnépszerűbb tantárgy a katonai közelharc és kézitusa, de emellett az elméleti szakmai ismeretek is töretlen sikernek örvendenek.


Az intézmény tájékoztatása szerint a képzés végére a fiatalok 50 százaléka a Magyar Honvédség kötelékében képzeli el a jövőjét. Ezáltal bizonyítható, hogy a honvédelmi ismeretek oktatása nagy befolyással bír a fiatalok katonai pályára irányítása során. 



toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2