Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
100. születésnapi köszöntés
2023.03.03. 12:23 , Krizbai Diána hadnagy

100. születésnapja alkalmából köszöntötte Kovács Ferenc nyugállományú alezredest Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke. A centenáriumi születésnapi emléklapot és emléktárgyat Durgó Tamás alezredes alakulatunk parancsnoka adta át március 2-án Budapesten.

Kovács Ferenc nyugállományú alezredes 1923. március 2-án született a Komárom-Esztergom vármegyei Kisbéren. Kezdetben villanyszerelő tanulóként, majd segédként dolgozott különböző helyeken.

1953-ban a Budapesti Műszaki Egyetem hadmérnöki karán szerzett villamosmérnöki diplomát. Ekkor kezdte katonai pályafutását főhadnagyként a Haditechnikai Intézet Lokátor Kísérleti Állomásán. 

Később az Országos Légvégvédelmi Parancsnokságon szolgált különböző beosztásokban mérnökként, vezetőmérnökként.

1973-ban visszakerült a Haditechnikai Intézethez, majd 1978-ban innen vonult nyugállományba alezredesként. 

Kovács Ferenc nyugállományú alezredes aktív pályája során folyamatosan képezte magát. A Szovjetunióban, a Légvédelmi Rakétamérnöki Főiskolán is tanult. Nyugdíjas éveiben pedig a katedrán állva tanította az egyetemi hallgatókat a mikrohullámú technika ismereteit. Kovács Ferenc nyugállományú alezredes, - ahogy az elmúlt évtizedekben -, napjainkban is igyekszik fejleszteni, frissen tartani tudását, már a mesterséges intelligencia iránt is érdeklődik.

Pályafutása során számos elismerésben részesült, a Haza Szolgálatában Érdem Érem arany fokozatát több alkalommal is megkapta.

Feleségével, Zsuzsannával immár 70 éve élnek együtt boldog házasságban, egy fiuk és egy unokájuk született.

 

Köszöntésekor Kovács Ferenc nyugállományú alezredes külön elismerését fejezte ki az MH KIKNYP 1. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának, kiemelten Szabó Tünde őrnagynak, az érdekvédelmi részleg vezetőjének az elmúlt években végzett humángondoskodási tevékenységéért.


toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2