Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Több mint négy évtized a honvédelem szolgálatában
2023.05.15. 09:16 , Krizbai Diána hadnagy
Minden reggel tornázik és versel a 100 éves honvédségi nyugdíjas
Minden reggel tornázik, verseket ír és szaval, de a kényelmet sem veti meg - így tartja magát formában fizikailag és szellemileg Babér Józsefné honvédségi nyugdíjas, akit 100. születésnapján köszöntöttek a Magyar Honvédség nevében május 8-án, Budapesten.

 

Babér Józsefné, 1923. május 8-án született Oravecz Mária néven Csokván, mai nevén Csokvaományban. Édesapja bányász volt. Négy lánytestvére közül egyikük szintén a Honvédelmi Minisztériumnál találta meg számítását, ő a nyomdánál dolgozott.

A születésnapos 1949-ben kezdte pályáját a Honvéd Térképészeti Intézetben, egy évvel később pedig már a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott. Innentől mintegy 30 éven át, végig a HM dolgozója volt főként gépírói, ügyintézői beosztásokban.

Társadalombiztosítási ügyintézőként a minisztériumban sokáig együtt dolgozott lányával is, aki négy évtizeden keresztül dolgozott honvédelmi alkalmazottként a HM több részlegén.

Babér Józsefné 67 éves koráig honvédségi dolgozó volt, de még ezután, nyugdíjasként is tevékenyen élt. Több mint tíz éven át, 1992-ig a budapesti Központi Honvéd Kórházban dolgozott a pénzügyön részmunkaidőben.

 

A centenáriumi születésnapost verssel, emléklappal és emléktárggyal köszöntötte fel budapesti otthonában Mészáros Károly őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) Toborzó és Érdekvédelmi Osztályának humángondoskodási főtisztje, valamint az MH KIKNYP 1. Hadkiegészítő és Toborzó Központ részlegvezetője Szabó Tünde őrnagy és Nagy Géza őrnagy. 

Az ünnepelt azt mondta: szeretett dolgozni és most sem ücsörög mindig. Szeret verseket írni. Az egyik költeményét, melyet a postásnak „fabrikált” fel is olvasta köszöntésén.

„Öreg vagyok, kicsit már totyogok. 
Egész nap unatkozom, vagy a rádiót hallgatom, 
de van egy szép nap, ami csodás: mikor nyugdíjat hoz a postás." 

Bár a 100. születésnapját ünnepeli, Babér Józsefné nem csak szellemileg friss és aktív, hanem fizikailag is. Minden reggel tornázik, rendszeresen kimegy a kertbe, melyet nagyon szeret. Ezzel együtt van egy dolog, melyben nem enged a kényelemből. Addig ugyanis nem kel fel reggel, amíg veje ágyba nem hozta neki a kávét.

Szöveg: Krizbai Diána hadnagy
Fotó: Schwanner Áron hadnagy

toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2