Katona akarok lenni Tartalékos akarok lenni Hírek Ügyintézés Szervezet Hirdetmények Közérdekű adatok Érdekvédelem
Fizetés, juttatás
2013.09.25. 20:38

Az illetmény az az összeg, amely havi munkabér átutalás, tehát fizetés címén érkezik a bankszámládra, ez azonban csupán egy része a tényleges juttatási rendszernek, amelyet a Magyar Honvédség havi, illetve időszakos szinten biztosít számodra.

Habár a katonai szolgálat hivatás, tisztában vagyunk azzal, hogy szeretnéd látni, milyen anyagi és természetbeni ellentételezésére/juttatásra számíthatsz szolgálatodért.

Az összeg megállapításához figyelembe kell venni a beosztást, valamint annak besorolási osztályát/kategóriáját valamint az iskolai végzettséget is. Az illetmény teljes összege a következőkből áll össze: alapilletmény, honvédelmi szolgálati díj, legénységi állománykategória esetén legénységi kiegészítő illetmény, munkaerőpiaci kiegészítő illetmény, honvédelmi szervezetek kiegészítő illetménye, valamint jogosultság fennállása esetén rendszeres és eseti jellegű illetménypótlékok és kiegészítő illetmények. A rendszeres pótlékok közül kiemelendő a STANAG 6001 pótlék, mely a katona (nyelvvizsgával alátámasztott) idegennyelv-tudását díjazza.

A következő táblázat egy iránymutató, hogy várhatóan az egyes viselt rendfokozatok mellett milyen minimálisan elérhető összilletményekre lehet számítani.

SZERZŐDÉSES KATONAI SZOLGÁLATOT TELJESÍTŐK
havi minimálisan elérhető összilletményük
ÁLLOMÁNYKATEGÓRIAösszes bruttóösszes nettó
Legénységi katona (érettségi nélkül)399.180 forint265.454 forint
Legénységi katona (érettségvel)414.446 forint275.606 forint
Altiszt474.456 forint315.513 forint
Tiszt567.858 forint377.625 forint
Az Egységes Alapkiképzés Program időtartama alatt, minden kiképzés alatt álló (Önkéntes Tartalékos legénységi) katona399.180 forint265.454 forint

A szolgálati idő előrehaladtával, valamint meghatározott időnként letehető sikeres fokozati vizsgák függvényében tovább növekszik az illetmény.

A nettó illetmény számítása során a gyermekszám nem került figyelembe vételre. A jelenleg hatályban lévő adózási szabályoknak köszönhetően növekvő gyerekszámhoz növekvő nettó illetmény is tartozik ugyanazon bruttó illetmény alapul vételével. A nettó illetmény számításánál nem került figyelembe vételre továbbá a 25 év alatti fiatalok kedvezménye sem.

A szerződéses legénységi állományú katona az első évben közkatonaként teljesít szolgálatot. Ezt követően az általa betöltött beosztáshoz rendszeresített rendfokozatnak megfelelően alakul az illetménye is.

Ahogyan az fentebb is olvasható volt, a havi rendszeres illetmény mellett további kiegészítő juttatások illetve járandóságok illetik meg a szerződéses katonákat.

 

Juttatások

 Állománykategóriától függetlenül a havi illetményen túlmenően különböző illetményen kívüli juttatásokra, költségtérítésekre és támogatásra jogosultak a szerződéses katonák:

 • étkezési támogatás: 12.000 forint összegű SZÉP-kártya, a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájára feltöltött hozzájárulás
 • helyi közlekedési bérlethez való bruttó 100%-os munkáltatói hozzájárulás
 • havi bruttó 7.100 forint összegű önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás
 • havi bruttó 1.000 forint összegű bankszámla-hozzájárulás
 • gyermek születésekor a katona részére bruttó 200.000 Ft összegű születési támogatás igényelhető (ha mindkét szülő a honvédelmi szervezet állományában tartozik, akkor mindkét szülő részére jár a juttatás)
 • a gyermek születésétől kezdve egyéb feltételektől függően maximum a gyermek 25 éves koráig bruttó 50.000 forint/év összegű nevelési támogatás
 • közoktatásban részt vevő gyermek után bruttó 45.000 forint/év összegű tanévindítási hozzájárulás
 • térítésmentes természetbeni egyenruházati ellátás
 • 24.000 forint/év sportruházatra és fehérneműre felhasználható elszámolásköteles költségtérítés
 • 15.000 forint/év sportruházatra és fehérneműre felhasználható nem elszámolásköteles költségtérítés (katonanők részére további 15.000 forint/év) összegű elszámolásköteles kifizetés)
 • üdülési, rekreáció szolgáltatás, regeneráló pihenés igénybevétele,
 • lakhatási támogatás, ingyenes laktanyai, vagy kedvezményes áron honvédségi szállón történő elhelyezés
 • lakáspénz: lakhely és rendfokozat függvényében kezdetben nettó 54.000 – 84.000 Ft/hó között, ezen felül házas- vagy élettárssal való együttélés esetén nettó 20.000 Ft/hó, nevelt gyermekenként nettó 10.000 Ft/hó
 • kérelemre bérlet leadása ellenében a helyközi utazási költségek 86%-ának megfelelő költségtérítés, vagy az állományilletékes parancsnok döntése függvényében 15 forint/km összegű személygépkocsi normaköltség folyósítás
 • 1 évet meghaladó szolgálati jogviszony megléte esetén évi 12 alkalomra szóló 50%-os kedvezmény a közösségi közlekedési eszközök (MÁV, Volán) igénybevétele esetén

A szerződéses állományú katona egyszeri szerződéskötési díjra jogosult, melynek összege bruttó 100.000 forint. Ha a szerződéses LEGÉNYSÉGI állomány tagja a szerződését meghosszabbítja, szerződés-hosszabbítási díjra lesz jogosult, amelynek mértéke a vállalt szolgálati évektől függ. Amennyiben a legénységi állományú katona a szerződését nem hosszabbítja meg, a vállalt szolgálati idő letelte után visszailleszkedési támogatásra jogosult.

A tiszti és altiszti állomány tagja 25 év szolgálati idő után 5 évenként jubileumi jutalomra jogosult, mely, többhavi illetménynek megfelelő összeg.

Mindezeken kívül számos egyéb támogatás igényelhető még, mint például: parancsnoki segély, temetési segély, házastársi jövedelem kiegészítés, a honvédségi étkezdében biztosított kedvezményes árú ebéd is. 

kapcsolódó tartalmak
toborzóirodák
Hogy segítsük a tájékozódást, kérjük az alábbi listából válassza ki azt a megyét, ahol Ön kapcsolatba szeretne lépni munkatársainkkal!
Kérjük válasszon!
naptár
hasznos linkek


honvédelem.hu hírei
kiemelt témák
Alapfogalmak
Kiképzés
Szolgálat
Katonai szolgálat igazolása
szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványokddd
tartalom2